Иван Гешев ще е главен прокурор, докато аз съм министър. Това

...
Иван Гешев ще е главен прокурор, докато аз съм министър. Това
Коментари Харесай

Зарков: Ще работим с Гешев, такива са реалностите

" Иван Гешев ще е основен прокурор, до момента в който аз съм министър. Това не зависи от мен. Не зависи от него кой е министър на правораздаването. " Това сподели през днешния ден служебният правосъден министър Крум Зарков в отговор на въпрос по какъв начин ще работи с основния прокурор за чието уволняване упорстваха трима негови прародители в Министерство на правосъдието - служебните министри от предходната година Янаки Стоилов и Иван Демерджиев, както и Надежда Йорданова, която беше министър в кабинета на Кирил Петков. Зарков добави, че " в тези рамки има неща, които би трябвало да се свършат във Висшия правосъден съвет и с основния прокурор. Така че работим в действителностите, в които се намираме ".

От думите на Зарков се разбра още, че в случай че в Министерство на правосъдието постъпи информация против основния прокурор, тя ще бъде обработена и ще се вземе решения по отношение на нея. Зарков акцентира, че упоритостта е да се работи по закон, без нищо да бъде укривано и преиначавано. От предходни изказвания на Надежда Йорданова е ставало ясно, че в Министерство на правосъдието има сигнали против Гешев, които не са влезнали в двете претенции за уволненията му, които Висшият правосъден съвет отхвърли преди месец.

" Има процедура, различен е въпросът до каква степен е ефикасна ", разяснява още Зарков. И добави, че стои зад думите си, казвани за Гешев. Като народен представител той не пестеше рецензии за него.

Зарков изреди 5 целта на министерството, които са " реалистични, нужни и би трябвало да се изпълнят в този момент ".

Първият е да се работи по законите, за които България е поела ангажимент по отношение на проекта за възобновяване. Дори и да няма работещ парламент, Министерство на правосъдието ще ги приготви, с цел да не се отразят политическите разтърсвания върху приемането на втория транш от 700 млн. лева

Вторият приоритет е да се работи по даването на постройка и администрация на европейските делегирани прокурори, както изискват измененията в Закона за правосъдната власт, които влизат в действие през днешния ден. Кабинетът би трябвало да даде постройка на прокурорите на Лаура Кьовеши в България.

Третият приоритет е новият затвор. " Следващите седмици е извънредно неотложно да се направи идната крачка за реализирането на плана за нов затвор. Би било грехота да се изпусна опцията за финансиране по Норвежкия механизъм ", уточни Зарков. И добави, че в края на месеца Министерство на правосъдието има среща в Норвегия по тези въпроси и там сме длъжни да представим дейностите и периодите, с цел да не загубим тези средства.

Създаване на съвет за криминологични проучвания към Министерство на правосъдието беше посочено като четвърти приоритет. " България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма подобен ", сподели Зарков. " Ефективното противопоставяне на престъпността е невероятно без разбор на корените й. Трябва да създадем място, където научно да бъде подобряван наказателния закон. Всеки занимателен ден се мери с жертви ", изясни той.

Темата " Шенген " е петият приоритет на Министерство на правосъдието. " В обществото тематиката затихна през последните години. А това е въпрос от огромно значение за всеки и за интеграцията на България в Европейски Съюз ", уточни служебният министър. През есента следва инспекция на техническата подготвеност за присъединение на България към Шенген.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР